Twoje Zdrowie

Osteoporoza a dieta: po jakie produkty warto sięgać?

Osłabione kości oraz ich większa podatność na urazy i złamania – oto główne problemy związane z tą chorobą. Osteoporoza to poważny problem, z którym zmaga się wielu pacjentów na całym świecie. Brak ruchu oraz niewłaściwa dieta są jej częstymi przyczynami, choć i zmiany związane z hormonami mają spory wpływ na jej rozwój. Osteoporoza to problem, z którym najczęściej zmagają się kobiety w okresie menopauzy. Siedzący tryb życia oraz błędy żywieniowe sprawiają jednak, że i panowie często muszą walczyć z tym problemem. Co gorsza, w gronie pacjentów coraz częściej pojawiają się osoby dość młode.

Jaka dieta może pomóc w walce z osteoporozą? Jakie produkty mogą skutecznie wspierać nasze kości?

Dieta, która ma chronić przed osteoporozą i skutecznie wspierać kości, powinna uwzględniać przede wszystkim te produkty, w których znajduje się wapń. Szczególnie zalecane jest tu mleko oraz jego przetwory. By organizm mógł wchłaniać wapń, warto wspierać się również tymi produktami, w których znajduje się witamina D. Znaleźć ją można m. in. w tłustych rybach morskich oraz w produktach mlecznych. Dieta, w której pojawią się produkty sojowe, stanie się jeszcze skuteczniejsza. Dodatkowo powinny się w niej pojawić te produkty, w których znajduje się bor. Jego najlepszym źródłem są suszone owoce, które mogą się okazać wspaniałą i zdrową przekąską dla każdego z nas.

Odpowiednia dieta oraz systematyczna aktywność fizyczna to sprawy bardzo ważne w profilaktyce. Dzięki nim osteoporoza może nas ominąć, a my dłużej będziemy mogli się cieszyć zdrowiem i sprawnością fizyczną.

Dodaj komentarz