Twoje Zdrowie

Jak zdrowo dobierać produkty podczas posiłków

W dzisiejszych czasach odżywiamy się szybko, niechlujnie, niezdrowo. Wskazują na to liczne dolegliwości i schorzenia, coraz częściej spotykające nas i nasze rodziny. Co jest tego przyczyną?

Jedną z przyczyn może być niewłaściwe dobieranie produktów podczas posiłków. Ale co to tak naprawdę znaczy?

Biologicznie rzecz biorąc posiłki, które trawimy składają się z węglowodanów, białek i tłuszczów w różnych proporcjach w potrawie. Mało osób wie, że te produkty z przewagą w zawartości np. białek są inaczej trawione niż te z przewagą węglowodanów. I najlepiej jest ich nie mieszać ze sobą w jednym daniu. Tłuszcze natomiast są neutralne i można mieszać je z białkami lub węglowodanami.

Niewiedza to może przyczyniać się do różnego rodzaju kłopotów z układem trawiennym, nadwrażliwością żołądka, problemami z wątrobą, czy innymi narządami, np. jelitami. Ale o co tak naprawdę chodzi ?

Można to wyjaśnić na przykładzie zwykłego obiadu. Dwudaniowy obiad składający się z rosołu, gotowanych ziemniaków i mięsa może się umocnić nasze zdrowie, albo je osłabić. Jak to wygląda?
Jako pierwszy spożywamy rosół – jest to roztwór z mięsa, wywar znaczy to że zawiera tłuszcz. Rosół jest trawiony kilka godzin 3-4. Potem jemy ziemniaki z mięsem. Mięso jest trawione głównie w żołądku przez odpowiednie kwasy trawienne żołądka, a ziemniaki są trawione początkowo w jamie ustnej a potem i w innych częściach układu trawiennego poza żołądkiem. Zjedzenie wszystkiego na raz jest bardzo kłopotliwe dla organizmu ponieważ trawi on poszczególne pokarmu w różny sposób, w różnym czasie i w różnych miejscach, a to powoduje zaburzenia trawienia. Skutkami takiego trybu jedzenia: „wszystkiego ze wszystkim” i w dodatku bez odpowiedniej ilości surówek bądź warzyw powoduje kłopoty i dolegliwości na krótszą metę, a na dłuższą schorzenia układu trawienia.

Jak zatem zadbać o prawidłowe odżywianie?

Jeść dużo surówek i warzyw podczas codziennych posiłków, starać się nie popijać podczas jedzenia i zachować umiar w mieszaniu pokarmów z przewagą białek z produktami z przewagą węglowodanów. Odpowiednia dieta czasem może zająć trochę więcej czasu podczas przygotowywania posiłków, ale jest gwarantem podbudowania naszego zdrowia i dobrego samopoczucia na co dzień.

Dodaj komentarz